نشست نقش عقلانیت و معنویت در تمدن ایرانی و اسلامی برگزار شد
Alternate Text
تاریخ انتشار: یکشنبه 26 شهریور 1402 بازدید: 549

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی استان کرمانشاه، به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی، کانون بسیج اساتید دانشگاه جامع علمی کاربردی و مؤسسات غیرانتفاعی استان کرمانشاه نشست «نقش عقلانیت و معنویت در تمدن ایرانی، اسلامی» در محل سالن اجتماعات علامه طباطبایی مؤسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی برگزار شد.

در این نشست حجت‌الاسلام محمد محرابی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی کرمانشاه، اظهار کرد: عقلانیت اسلامی گوهر تمدن نوین اسلامی است و تا زمانی که این عقلانیت مترقی و پیشرو خلق نشده باشد و عینیت پیدا نکرده باشد، صحبت کردن در این خصوص (از امکان تمدن نوین اسلامی) دشوار است.

وی با اشاره به اینکه عقلانیت اسلامی مولود تعالیم اسلامی است، افزود: ثمره و پیوند ذاتی فکر و عمل عقلانی در ساحت زندگی فردی و اجتماعی است و پیوند ذاتی این دو بدان معناست که اتصال این دو طبیعی است یعنی جنبه‌های فکری و عملی آن‌ها یکسان است.

حجت‌الاسلام محرابی تصریح کرد: سعادت دنیا و آخرت انسان را فکر و عمل عقلانی می‌سازد یعنی در عقلانیت اسلامی اینطور نیست که برای دنیا و آخرت برنامه جداگانه داشته و از یکدیگر تفکیک کنیم بلکه عقلانیت اسلامی برای انسان و جامعه انسانی سعادت مطلوب را می‌طلبد.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی کرمانشاه  با اشاره به فرموده امام صادق(ع) که عقل آن است که خدا به وسیله آن عبادت شود و بهشت کسب و تحصیل گردد، گفت: عقلانیت اسلامی یک هسته و یک پیرامون دارد که به لایه‌های زیرین و رویین تقسیم و عمیق‌ترین لایه هسته عقلانیت اسلامی، فطرت الهی است و عامل خلوص بیشتر عقلانیت اسلامی نزدیک شدن به فطرت الهی است.

وی با اشاره به اینکه عقلانیت اسلامی اجزاء به هم پیوسته و هماهنگ دارد، یادآور شد: عقلانیت اسلامی است که مجموعه جامعه اسلامی را به سمت پیشرفت، تمدن‌سازی، رشد و تعالی روحی و بالاترین مطلوب هدایت می‌کند.

حجت‌الاسلام محرابی در ادامه با یادآوری اینکه عقلانیت اسلامی ضد تحجر و دگم‌اندیشی است، افزود: در عقلانیت اسلامی همه چیز در حال رشد و تکامل است همچنین عقلانیت اسلامی ضد افراط و تفریط، ضد استبداد، ضد تبعیت کورکورانه است. عقلانیت اسلامی، هویت‌سازی و پررنگ کردن مرز‌های حق و باطل را مهم می‌شمارد و ضد نفاق است و با آن سازگاری ندارد و در یک کلام باید گفت عقلانیت اسلامی ضد سکون و قعود و کسالت است.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی کرمانشاه با اشاره به این مطلب که شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی محتاج وجود عقلانیت اسلامی است، اظهار کرد: دست‌یابی به عقلانیت اسلامی کار ساده‌ای نیست بلکه پرزحمت و دیریاب است.

حجت‌الاسلام محرابی در ادامه به نقش تربیت اسلامی نیز اشاره و اظهار کرد: اسلام دین تربیت است و در تمامی عرصه‌ها تعالی انسان را در ابعاد مختلف فردی و اجتماعی مشروط به تربیت صحیح می‌داند و توجه خاصی به تربیت دینی به ویژه قشر نوجوان و جوان دارد.

وی افزود: اصل و اساس دین اسلام بر مبنای تربیت است و تمام علوم اسلامی مقدمه تربیت انسان و هدایت او به مسیر صحیح اخلاقی و اجتماعی است و نقشی بسزا در شکل‌گیری رفتار انسان ایفا می‌کند.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی کرمانشاه در پایان تربیت دینی را لازمه سلامت جامعه دانست و افزود: اگر افراد جامعه از تربیت صحیح دینی بهره ببرند آن جامعه سالم و فساد ناپذیر خواهد بود و در چنین جامعه‌ای مشکلات به حداقل خواهد رسید و در یک کلام افراد چنین جامعه‌ای به امر به معروف و نهی از منکر پایبند خواهند بود.

یادآور می‌شود، اساتید و کارکنان حاضر در این نشست درخصوص موضوعات ارائه شده به بحث و تبادل نظر پرداختند.