تاریخ انتشار: چهار شنبه 27 خرداد 1394
بازدید:
4292
در کارگاه بینرشتهای قرآن و طب مطرح شد: چیدمان درست سفره، سبک زندگی سالم را به همراه دارد کارگاه بینرشتهای «قرآن کریم و طب» با رویکرد تغذیه در قرآن کریم و احادیث، روز گذشته (26 خردادماه) به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی استان البرز در دانشگاه خوارزمی برگزار شد.
دکتر محمد کمالینژاد، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این کارگاه آموزشی یک روزه گفت: سخنان پیامبران و تحقیقات و دانش اهل کهن در سبک زندگی انسانها باید توجه ویژه شود و در راستای زندگی متعالی به آنها عمل کنیم. وی افزود: تعالیم قرآن و پیامبر و ائمه برای زندگی خوب در دنیاست تا این مسیر را خوب حرکت کنیم و به کمال برسیم. متأسفانه در جامعه ما پرداختن به این مباحث استمرار ندارد و به صورت مقطعی انجام میشود و اگر امروز به بحثی پرداخته شد فراموش نشود و هر روز در مورد آن مباحث تحقیق و مطالعه داشته باشیم. کمالینژاد در بخش اول به بررسی سلامت تغذیه در دوران جنینی پرداخت و یادآور شد: از هفته نهم تا تولد جنین دورهی جنینی نامیده میشود و بلوغ بافتها و رشد سریع بدن در این دوران اتفاق میافتد. وی خاطرنشان کرد: ظهور جوانههای چشائی، ظهور جوانه بلعیدن، حرکات تنفسی، حرکات مکیدن، سمع برخی صداها و حساسیت چشمها به نور حوادث تکاملی در طی زندگی جنینی است. کمالینژاد تصریح کرد: در دوران جنینی رعایت یک برنامه غذایی مناسب و متعادل برای ترمیم و تکامل بافتهای مادر که عهدهدار تغذیه و رشد جنین است بسیار مهم است و باید توجه شود که هر نوع تغذیهای در کدام دوران، چه مدت و به چه مقداری صورت بگیرد. این استاد دانشگاه ادامه داد: به عنوان مثال کندر که در دوران بارداری مصرف آن سفارش شده است، متأسفانه از زمان دقیق خوردن این مواد غذایی اکثر خانمهای باردار آگاه نیستند و بدون توجه به عارضه آن، در هر زمانی از دوران بارداری کندر مصرف میکنند. وی گفت: حافظهی کودک در دوران بارداری در کودک نهادینه میشود و کندر ماده غذایی است که در حافظه کودک موثر است و بهترین زمان خوردن آن در دو هفته آخر ماه سوم بارداری است که به اندازهی یک عدد نخود کوچک در دهان گذاشته و جویده شود و نباید بلعیده شود. کمالینژاد یادآور شد: کندر درختی است که در نواحی آفریقا و یمن رویش دارد و خاصیت صمغی دارد که روی تنه درخت تراوش میکند. کندر انواع مختلفی دارد که پیامبر (ص) نوع کندر ذَکَر را سفارش نمودند که حافظه را افزایش میدهد. این استاد دانشگاه گفت: برای اینکه بانوان باردار دچار کمبود آهن در این دوران نشوند بهتر است از انگورهای سیاه و به رنگ تیره، کشمش بدون تیزاب، و انار که بهترین زمان مصرف آن به صورت ناشتا است استفاده کنند. وی افزود: استفاده از پسته نیز در دوران بارداری برای مادارن قابل توجه است بهطوریکه یک لیوان مغز پسته با شکر پودر شود و به مقدار یک قاشق مربا خوری، 45 دقیقه بعد از صبحانه، ناهار و شام میل کنند و خوب بجوند و آب بنوشند. کمالینژاد خاطر نشان کرد: برای جلوگیری از سقط شدن نوزاد و حفظ جنین در دوران بارداری باید عضلات رحمی مادر تقویت شود و در این راستا خوردن میوه و آب میوه به، خوردن گوشت بره تا شش ماهگی، گلابی و سیب بسیار سفارش شده است. وی افزود: مادران باردار باید در خوردن شربتها مراقبت کنند و از خوردن گیاه آلوئه ورا، فرآورده بابونه گاوی، قرص feverfew، پونه و دلال محلی، جنسینگ و فرآوردههای آن، کنجد، روغن کنجد، حلوا ارده، ترشی کَبَر جداً خودداری کنند و از تخم مرغ حتیالمقدور استفاده نشود و یا هفتهای یک بار و فقط زردهی آن را میل نمایند. کمالینژاد در ادامه به میوهها و غذاهایی که در قرآن به خوردن آنها سفارش شده است اشاره نمود و با قرائت آیه والتِّينِ وَالزَّيْتُونِ گفت: در قرآن کریم به انجیر قسم یاد شده است و در قرآن و احادیث به خوردن انجیر بسیار سفارش شده است. وی به خواص دارویی میوهی انجیر پرداخت و افزود: انجیر میوهای بسیار اثر بخش است. مصرف انجیر در حوزهی بیماریهای صرعی، سرفه و بیماریهای پوستی بسیار اثربخش است و ضد میکروب است. بهبود هضم غذا، افزایش اشتها، ضد سرطان و ضد تومور بودن از دیگر خواص این میوه است. کمالینژاد در ادامه به خواص زیتون اشاره کرد و گفت: در آیات سوره نور اشاره وسیعی به زیتون شده است. زیتون انواع مختلف دارد که در ایران زیتون سبز وجود دارد و در ترکیه و یونان زیتون سیاه وجود دارد که زیتون سبز اثرات درمانی دارد و مهمترین حالت روغن زیتون است که فواید بسیار زیادی دارد. وی خاطر نشان کرد: پیشگیری از سرطان، بهبود سرماخوردگی، گلودرد و سرفه، پیشگیری از بروز دیابت، فعالیت ضد میکروبی و فعالیت آنتی اکسیدانی، از جمله فواید مصرف زیتون است و بهبود بریدگی، بهبود گرفتگی عضلانی، بهبود خشکی پوست و چین و چروک از جمله فواید مصرف موضعی روغن زیتون است. کمالینژاد با اشاره به حدیثی از امام علی(ع) به فواید میوهی انگور پرداخت و گفت: با توجه به بیان امیرالمومنین که «انگور میوه، غذا و حلوا است.»، این میوه بهشتی بسیار اثر بخش و مفید در سلامتی انسان است. امام علی(ع) به خوردن انگور با نان سفارش کردند و پیامبر (ص) فرمودند که انگور را حبه حبه میل نمایید. وی به اهمیت میوه انگور اشاره کرد و افزود: آیات 266 سوره بقره ، آیه 4سوره رعد، آیه 11سوره نحل ، آیه 67سوره نحل: آیه 19 سوره مومنون ، آیه 32 سوره کهف، آیه 99 سوره انعام، آیه 91سوره اسرا، آیه 28سوره عبس، آیه 34سوره یس، آیه 31 و 32سوره نبا از جمله آیات قرآن کریم است که از میوه انگور در آنها یاد شده است و این نشان دهنده اهمیت این میوه بهشتی از منظر قرآن است. کمالینژاد ادامه داد: میوه انگور، تونیک، سرشار از ویتامینها، ضد سرطان، محافظ کبد، بهبود رشد مو و پیشگیری از پروسه های ایسکمیک و دارای اثرات آنتی اسکلروتیک است و برای سلامتی انسان بسیار مفید است. وی با قرائت آیه 68 سوره الرحمن گفت: انار و خرما از جمله میوههایی است که در قرآن کریم از آن یاد شده است که خوردن میوهی انار همراه با لایههای غشایی سفید رنگ و صبح و یا شب جمعه سفارش شده است. کمالینژاد خاطر نشان کرد: سیب، موز، سیر و پیاز، شیر، عسل، گوشت گوسفند، گوشت پرندگان از جمله تیهو، قرقاول، خروس، دراج و بلدرچین و گوشت شتر مرغ نیز در آیات و احادیث به استفاده از آنها بسیار سفارش شده است. وی افزود: تغذیه سالم در جسم و روح انسان تأثیر مثبتی به همراه دارد. باید با تغییر سبک زندگی و استفاده درست از نعمات الهی و با مدیریت در مصرف غذا، شرایط ابتلا به ناراحتیهای گوارشی و عوارض ناشی از آن را برای خودمان ایجاد نکنیم و همواره سلامت و تندرست باشیم. این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبتهای خود به نحوه مصرف گوشت و شیر حیوانات اشاره کرد و گفت: در روایات و علم طب بر خوردن گوشت گوسفند و شیر گاو و پرهیز از گوشت گاو تأکید شده است. کمالینژاد در ادامه چیدمان سفره سالم را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: بر اساس علم طب و آیات قرآن کریم و روایات بسیار، بر نحوه و میزان خوردن غذاها و میوهها تأکید شده است که رعایت آنها سبک زندگی سالم را در پی خواهد داشت. وی در ادامه به برخی از این موارد اشاره کرد و با ذکر آیات و روایات مرتبط با آن خواستار رعایت فرهنگ تغذیه سالم شد.